Nassaudag 2024

Tweede Pinksterdag 20 mei 2024 stond weer de jaarlijkse Nassaudag op het programma. Op deze dag wordt in Breda alles uit de kast getrokken om de bewoners en de vele bezoekers onder te dompelen in de rijke geschiedenis van de stad. De dag staat, zoals de titel al zegt, in het teken van de band van de stad met de familie van Nassau. Breda was zo ooit de bakermat van onze Koninklijke Familie. De Nassaus hebben als Heren van Breda tussen 1404 tot 1567 nadrukkelijk hun stempel op de stad en omgeving gedrukt tot ze in de 80-jarige oorlog door de Spanjaarden werden verdreven.
Het Kasteel van Breda, dat sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie huisvest, hun lusthof en de huizen van de leden van hun hofhouding zijn tot op de dag van vandaag in de stad te zien en geven kleur aan de stad. De stad beleefde in de jaren tot het einde van de 80-jarige een Gouden periode. Breda veranderde destijds van een gewone middeleeuwse stad in de Hofstad, die tot op vandaag de dag de identiteit van de stad bepaalt.
Het knelpunt zit hem er nu in dat het Kasteel van Breda militair terrein is en streng beveiligd wordt. Het is slechts op enkele dagen per jaar geopend voor het publiek. Een van deze dagen is de jaarlijkse Nassaudag. De stichting HV-KMA heeft daarom wederom alles op alles gezet om van deze dag een succes te maken. Maanden van voorbereiding resulteerde in een gevarieerd programma.

Nassaudag 1 2024Onze expositie in het Koningin Wilhelmina Paviljoen was natuurlijk geopend en trok vele bezoekers. Hetzelfde gold voor het Blokhuis waar het zo druk was dat de mensen als het ware in een polonaise door de vertrekken liepen. Op de Parade vonden er rond het kasteel verschillende activiteiten en demonstraties plaats zoals optreden van het Jachthoornkorps Garde Jagers en diverse historische re-enactment optredens van o.a. ‘House of Wax’ (https://www.houseofwaxentertainment.com/home/) en ‘de Bergsche Battery’ (http://www.bergschebattery.nl). Op de Binnenplaats en in de Kolommenzaal vonden onder de bezielende leiding van maître Toon wederom schermdemonstraties plaats door zorg van Pallas schermvereniging (https://www.svpallas.nl/).

Nassaudag2 2024 Daarnaast vertrokken er elke kwartier vanaf de binnenplaats rondleidingen door het Kasteel, die ook allemaal ruim van tevoren volgeboekt waren.
Het Stedelijk Museum Breda leverde dit jaar ook zijn aandeel door de gasten de mogelijkheid te bieden op de foto te gaan als Hendrik III of Mencia de Mendoza. De Nassauzaal was ook geopend waar een modern wandkleed van de Design Academy Eindhoven -met eveneens als thema Hendrik III- de aandacht trok als contrast met de traditionele schilderijen van de vorsten van het huis van Oranje-Nassau.

Nassaudag3 2024Het weer was deze dag wisselend van karakter. Na een zonnige start vielen in de loop van de middag ook enkele buien. Tijdens deze buien haperde de aanloop wel enigszins maar toch hebben meer dan 5.000 mensen deze open dag bezocht. Deze gasten werden hartelijk ontvangen door de vele vrijwilligers van de Stichting die weer hun beste beentje hebben voorgezet. Zijn verdienen een grote pluim want alleen dankzij hun inzet kan een groots opgezette dag als deze slagen.

Bekijk vooral ook de foto’s van onze huis fotograaf Henk van Rijcke en de defensiekrantfotograaf Louis Meulstee elders op onze website.

Onder deze link vindt U een mooi artikel uit de defensiekrant

Foto's van de Nassaudag 2024

Onder deze link vindt u de aanvullende foto's