Generaal-majoor der Artillerie Drs. A.G.D. van Osch
Gouverneur der KMA van 2004 - 2007

 Generaal-majoor

 

Voorganger
C.G.J. Hilderink
Overzicht Gouverneurs opvolger
mr. S. van Groningen

 

 

Loopbaan

Luitenant-generaal AGD (Ton) van Osch (geboren 1955) is een senior Nederlandse militaire commandant en de huidige directeur-generaal van de Europese Unie Militaire Staf .
Van Osch toegetreden tot de Koninklijke Militaire Academie Nederland in 1974 en werd opgedragen als een artillerie-officier in 1978. Na diverse functies, inclusief batterij commando en opdrachten binnen de infanterie, volgde hij stafcursus in 1986-1987 en vervolgens diende als een lange termijn planner op de Army Staff.
Van Osch woonde de United States Army Command and General Staff College, gevolgd door een tour als een luitenant-kolonel en docent strategie op Nederland Defence College, gedurende welke tijd hij gestudeerd aan de Universiteit Leiden voor een Masters degree in Public Administration. [1 ]
Zijn bevel van 41 Field Artillery Battalion in Duitsland, 1993-95, werd gevolgd door een planning post met de Defensiestaf en de benoeming tot hoofd van de Operationeel beleid en Training on the Army Staff. In 1999, tijdens het conflict in Kosovo , Van Osch werd Chief Ops (Land) op HQ SFOR en trad op als hoofd van de Combined Joint Operations Center in deze periode ook. Vervolgens werd hij benoemd tot hoofd van Beleidsontwikkeling voor de directie Personeel en Organisatie van de Koninklijke Leger van Nederland . [1]
Direct na 9/11 werd hij naar US Central Command, Tampa, als operationeel planner voor het conflict in Afghanistan .
In juni 2002 werd Van Osch bevorderd Brigadegeneraal en nam de functie van Director of Operations in het Nederlandse ministerie van Defensie . Tijdens deze periode, Nederland trad op als lead nation in MND-SW in Bosnië, lead nation voor Task Force Fox in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en ingezet de Duitse Nederland HQ naar Afghanistan. In maart 2003 werd hij de plaatsvervangend Chef Defensiestaf voor internationale planning en samenwerking. Daarnaast werd hij de project manager voor de integratie van het beleid hoofdkwartier van de diensten in de MoD.
In december 2004 nam hij als commandant van de Koninklijke Militaire School met de verantwoordelijkheid voor de integratie van alle officier onderwijs van de diensten binnen de nieuw gevormde Nederland Hogere Defensie Academie, waarvan hij de eerste commandant.
In juni 2007 werd Lt Gen van Osch aangesteld als de militaire vertegenwoordiger van Nederland bij de EU en de NAVO in Brussel. In mei 2009 werd hij verkozen tot de nieuwe directeur-generaal van het geworden EU Militaire Staf ingang van 28 mei 2010.