Frederik en LouiseBreda, 29 augustus 2021. Onlangs zijn de twee dubbelportretten van prins Willem Frederik Karel en zijn echtgenote prinses Louise grondig onder handen genomen door restaurator Masja Arnouts uit Oosterhout. Deze twee pendanten van de hand van de Vlaamse schilder Nicaise de Keyser, hangen in de ontvangstruimte van het Blokhuis en zijn weer in volle glorie teruggeplaatst.

 

Frederik, prins der Nederlanden (Berlijn, 28 februari 1797 - Wassenaar, 8 september 1881) was de tweede zoon van de latere koning Willem I. In 1826 benoemde koning Willem I hem tot commissaris-generaal van het ministerie van Oorlog. In deze functie moderniseerde hij het leger naar Pruisisch model en richtte hij de Koninklijke Militaire Academie op. Wegens zijn grote betrokkenheid met de KMA ook wel "den Vader van de KMA" genoemd.

Louise, Augustina Wilhelmina Almalia, prinses van Pruisen, (Koningsbergen, 1 februari 1808 - Wassenaar, 6 december 1870), dochter van Frederik Willem van Pruisen en Louise van Mecklenburg-Strelitz.

Nicaise de Keyser (Zandvliet, 26 augustus 1813 - Antwerpen, 17 juli 1887). Naar hem is in Antwerpen de Keyserlei vernoemd. Schilderde voornamelijk portretten en historische taferelen, zoals "De Slag der Gulden Sporen" en "De Slag bij Woeringen".  Werd in 1855 directeur van de Antwerpse academie.